r0200

Ryba maślana

Ryby maślane, ryby masłowe (ang. butterfish) - zwyczajowe nazwy - spotykane w handlu i gastronomii - kilku gatunków ryb o ciele zwykle wydłużonym i bocznie spłaszczonym, które są importowane do Polski. Cenione w wielu krajach ze względu na smaczne mięso, charakteryzujące się dużą zawartością oleju.

Niektóre gatunki ryb maślanych (eskolar, kostropak) zawierają niestrawialne woski, które mogą powodować zaburzenia pokarmowe, a u osób szczególnie wrażliwych - nawet zatrucia pokarmowe. Osobom, które po raz pierwszy konsumują ryby z tej grupy zaleca się spożycie małej ilości celem sprawdzenia wrażliwości organizmu na woski zawarte w mięsie ryby. Pierwsze objawy ewentualnego zatrucia występują zwykle po 2-3 godzinach od spożycia i ustępują po upływie doby.



r0201

Przykładowe gatunki ryb spotykanych w handlu pod nazwą ryby maślanej:
ryby z rodzaju Centrolophus i Tubia - ang. Rudderfish
błyszczyk (Peprilus triacanthus)
żuwak fiatola (Stromateus fiatola)
Odax pullus
anoplopoma (Anoplopoma fimbria) - ang. sablefish
eskolar (Lepidocybium flavobrunneum) - ang. escolar
kostropak (Ruvettus pretiosus) - ang. oilfish









r0202










Ryba maślana to handlowe określenie używane w odniesieniu do kilku różnych gatunków ryb importowanych. Używana powszechnie nazwa nie jest jednoznacznym odpowiednikiem angielskiej nazwy butterfish, gdyż ta jest stosowana głównie do ryb z gatunków: Pepritus triacantbus (ang. american butterfish); Stromateus fiatola (pl. żuwak fiatola, ang. butterfish), Odax pullus (ang. greenbone, butterfish) i Anoplopoma fimbria (pl. anoplopoma, ang. sablefish).

Większość importerów pod nazwą ryba maślana sprowadza następujące gatunki ryb:

rudderfish (Centrolophus sp., Tubia sp.),
escolar (Lepidocybium flavobrunneum).

Wymienione wyżej gatunki ryb charakteryzują się wysoką zawartością oleju, jednocześnie tylko u dwóch spośród nich, tj. escolar i oilfish, głównym składnikiem oleju są niestrawialne woski (>90%). Z tego powodu konsumpcja tych ryb może wiązać się z wystąpieniem następujących niepożądanych objawów: biegunki (o różnym stopniu nasilenia), mdłości, zmiany skórne (wysypka, zaczerwienienie, świąd).

U podatnych osobników większość objawów pojawia się średnio 2,5h po konsumpcji i ustępuje w ciągu 24h Nie wykazano związku pomiędzy masą ciała, wiekiem, generalnym stanem zdrowia a rozwojem choroby. W związku z powyższym osoby spożywające przedmiotowe ryby po raz pierwszy powinny zacząć od spożycia małej ilości, w celu określenia własnej wrażliwości. Spożycie ww. ryb w rozsądnych ilościach wydaje się być medycznie nieszkodliwe.


r0203

bot
luxfish
LUX FISH
ul. Celna 2
70-644 Szczecin
tel./fax 914624248
luxfish@luxfish.pl
© 2017 r. Firma Luxfish: wieloletnie doświadczenie w branży, bogaty asortyment, wysoka jakość, sprawna i szybka obsługa Klienta, własne chłodnie, system kontroli HACCP.
Luxfish: import ryb, eksport ryb.
Serdecznie zapraszamy do skorzystania z naszej bogatej oferty!
Informacje o rybach i owocach morza oraz zdjęcia pochodzą m.in. z portali: http://www.pl.wikipedia.org oraz http://www.fishbase.org