Proces mrożenia importera ryb głęboko mrożonych i owoców morza

Sprawdzone działanie

Firmy zajmujące się hurtową dostawą ryb oraz firmy przetwórcze z całego świata już od wielu lat używają bardzo nowoczesnych i skutecznych programów bardzo szybkiego zamrażania większych partii surowca (system ten nazywany jest szokowym). Obecnie większość statków połowowych (a także przetwórni i zakładów lądowych) wyposażonych jest w urządzenia służące do mrożenia tą techniką. Czas takiego działania zamyka się w granicach 12-24 godzin. Jest to szczególnie istotne w przypadku handlu rybami mrożonymi już na statku. łowiąc czy to w Ameryce Południowej, czy na Dalekim Wschodzie, musimy mieć możliwość zamrożenia ryby już na statku w celu zachowania jej świeżości. Ryby mrożone w taki sposób zachowują swoje wartości smakowe. Co ważne, procesowi temu można poddawać ryby pod różną postacią handlową (nawet ryby panierowane).

s3


Metody mrożenia ryb

Wyróżniamy trzy podstawowe metody mrożenia ryb:

1.Mrożenie bezpośrednio na morzu

2.Mrożenie na lądzie (zaraz po wyłowieniu) - mrożone są pojedyncze tusze - single frozen

3.Mrożenie na lądzie - dubble frozen - mrożenie podwójne - mrożenie ryb w dużych blokach, po dotarciu na miejsce przeznaczenia ryby są rozmrażane i mrożone po raz drugi, już w mniejszych porcjach. Jest to metoda nie sprzyjająca zachowaniu jakości, wartości odżywczej czy smaku mięsa ryb.


Jak wyglądają poszczególne sposoby mrożenia?

Mrożenie w blokach – w ten sposób powstają całe ryby mrożone, a także mrożone filety rybne i mrożone tusze rybne. Ryby w tym wypadku na początku układane są na tacach zrobionych z metalu, a potem umieszczane są na sprzęcie, który zamraża przy -30 stopniach Celsjusza. Skutkiem całego procesu są tzw. bloki, których waga zaczyna się w okolicach 5 kg, a które mogą osiągać 30 i więcej. Ryby mrożone w ten sposób mogą zarówno znowu trafić do przetwórstwa przemysłowego, jak i do sklepów.

Mrożenie inteleaved – metoda, w wyniku której otrzymujemy mrożone filety rybne (zdecydowanie rzadziej mrożone tusze rybne). Technika ta polega na stopniowym oddzielaniu pojedynczych, umieszczanych warstw filetów specjalnymi przekładami zrobionymi z folii. Dzięki temu ryby mrożone nie mają prawa się skleić w czasie zamrażania, a po dostawie możliwe jest pojedyncze wyjmowanie filetów z bloku.

Mrożenie indywidualne (nazywane także IQF – Individually Quick Frozen) – w taki sposób mrożone są przede wszystkim filety, konkretne elementy ryb, a także więcej warte droższe ryby w całości. Metoda opiera się na położeniu ryb na specjalnej taśmie, która przesuwa się w tunelu mroźniczym (temperatura około -40 stopni Celsjusza). Dzięki temu otrzymamy pojedyncze ryby mrożone, które są gotowe do sprzedaży.

Bardzo dużą zaletą ryb mrożonych jest ich nieprzeciętna trwałość. Proszę sobie wyobrazić, że w zależności od gatunku i sposobu przechowywania, ryby mrożone mogą się nadawać do spożycia nawet przez 2 lata. Nie jest to jednak prosta sprawa – warunkiem niezbędnym do uzyskania takiej trwałości jest zabezpieczenie wszystkich ryb mrożonych przed stratą wody. Jedną z metod zapobiegającą jej utracie jest pakowanie w nieprzepuszczające woskowane kartony lub folię. Jeżeli chodzi np. o technikę IQF, to wysychaniu tkanki mięsnej powinno zapobiec glazurowanie (proces, który polega na zanurzaniu ryb mrożonych w wodzie lub zraszaniu filetów wodą).


bot
luxfish
LUX FISH
ul. Celna 2
70-644 Szczecin
tel./fax 914624248
luxfish@luxfish.pl
© 2017 r. Firma Luxfish: wieloletnie doświadczenie w branży, bogaty asortyment, wysoka jakość, sprawna i szybka obsługa Klienta, własne chłodnie, system kontroli HACCP.
Luxfish: import ryb, eksport ryb.
Serdecznie zapraszamy do skorzystania z naszej bogatej oferty!