r170 Panga (Pangasius hypophthalmus)

Panga (Pangasius hypophthalmus) Bardzo popularna obecnie ryba pochodząca z Azji, główne rejony występowania to Tajlandia, Indonezja, Kambodża, Filipiny oraz Wietnam, skąd pochodzi ok. 70% światowej produkcji. Panga jest słodkowodną rybą hodowlaną, główny rejon produkcji znajduje się w delcie Mekongu. Dorasta do rozmiarów nawet ok. 16 kg przy ok. 100 cm długości!

Ceniona szczególnie za smaczne białe lub różowe nieco słodkawe mięso (występuje również odmiana żółta), dostarczana na nasz rynek prawie wyłącznie w formie mrożonych filetów IQF.

Konsumpcja tego gatunku rośnie w całej Europie w ostatnich latach i wszystko wskazuje na to, iż nadal będzie wzrastała, a to za sprawą coraz większej liczby produktów wysoko przetworzonych produkowanych z tej ryby.

Kolor mięsa pangi uzależniony jest min. od czystości wody i stosowanego pokarmu (żółtą pangę czuć mułem, ponieważ jest to ryba, która w ciasnych zbiornikach wodnych żyje przy samym dnie). Panga lekko różowa ma delikatny smak, natomiast panga biała jest najdelikatniejsza w smaku.



r171

Systematyka


Domena:   eukarioty
Królestwo:   zwierzęta
Typ:   strunowce
Podtyp:   kręgowce
Gromada:   promieniopłetwe
Rząd:   sumokształtne
Rodzina:   Pangasiidae
Rodzaj:   Pangasius
Gatunek:   sum rekini

Nazwa systematyczna:   
Pangasianodon hypophthalmus

r172
Występowanie:
Rzeki Azji Południowo-Wschodniej. Hodowana na skalę przemysłową w wodach dorzecza Mekongu, głównie we Wietnamie i Tajlandii. Jest to żywotna, ruchliwa ryba.
r173
bot
luxfish
LUX FISH
ul. Celna 2
70-644 Szczecin
tel./fax 914624248
luxfish@luxfish.pl
© 2017 r. Firma Luxfish: wieloletnie doświadczenie w branży, bogaty asortyment, wysoka jakość, sprawna i szybka obsługa Klienta, własne chłodnie, system kontroli HACCP.
Luxfish: import ryb, eksport ryb.
Serdecznie zapraszamy do skorzystania z naszej bogatej oferty!
Informacje o rybach i owocach morza oraz zdjęcia pochodzą m.in. z portali: http://www.pl.wikipedia.org oraz http://www.fishbase.org