rodo
certyfikat
Czarniak

Czarniak

Czarniak (Pollachius virens)

Czarniak (Pollachius virens) – gatunek drapieżnej ryby z rodziny dorszowatych, blisko spokrewniony z rdzawcem. Ryba o dużym znaczeniu gospodarczym, tuż za dorszem i plamiakiem.

Swoją nazwę zawdzięcza czarnej barwie wnętrza jamy gębowej.


Czarniak

Systematyka


Domena:   eukarioty
Królestwo:   zwierzęta
Typ:   strunowce
Podtyp:   kręgowce
Gromada:   promieniopłetwe
Rząd:   dorszokształtne
Rodzina:   dorszowate
Rodzaj:   Pollachius
Gatunek:   czarniak

Nazwa systematyczna:
Pollachius virens

Czarniak

Zasięg występowania:
Występuje po zachodniej stronie Atlantyku od przylądka Cod po Nową Fundlandię, koło Grenlandii dość rzadko rozsiedlony. Obficie występuje na wodach Islandii i koło Wysp Owczych, a w największych ilościach – w północnych rejonach Morza Północnego i przy zachodnich wybrzeżach Norwegii.













Czarniak
Charakterystyka:
Grzbiet oliwkowozielony, linia boczna jasna, wyraźna na całej długości. Szczęka dolna wysunięta, płetwa ogonowa wcięta. Osiąga przeciętnie 60–90 cm (maksymalnie 130 cm) długości i ok. 20 kg (maks. 32 kg) masy ciała.

Gatunek wędrowny. Wiosną kierują się na północ i do wód przybrzeżnych, a jesienią na południe i dalej od brzegu. Młode czarniaki polują na skorupiaki i małe ryby, dorosłe na ryby denne i pelagiczne ( pelagiczne – strefa otwartej toni wodnej.)

Mięso:
Znaczenie użytkowe bardzo duże. Zawartość białka w mięsie wynosi 17–18 %, a tłuszczu 0,4 – 2,5 %. Mięso smaczne; spożywane w stanie gotowanym, smażonym lub wędzonym, w formie filetów świeżych lub mrożonych.

W handlu występuje także pod nieprawidłową nazwą dorsz norweski. Mięso czarniaka jest lekko szare, jędrne i chude. Do Polski czarniak trafia głównie w postaci filetów z ryb, łowionych na Atlantyku przez flotę norweską.

Filety z czarniaka mogą być smażone, pieczone i grillowane. Generalnie zastosowanie filetów z czarniaka jest analogiczne do dorsza. Mięso czarniaka jest łatwostrawne, dietetyczne, bogate w białko. Stanowi także bogate źródło witaminy B12 oraz selenu, który jest odpowiedzialny za bilans wodny organizmu człowieka.

Mięso czarniaka jest szeroko stosowane w Niemczech, w których oferowane jest pod nazwą Seelachs, tj. dosłownie "łosoś morski".

Czarniak


bot
luxfish
LUX FISH
Al. Bohaterów Warszawy 31
70-340 Szczecin
tel.: 914624248
luxfish@luxfish.pl
©2024 Firma Luxfish: wieloletnie doświadczenie w branży, bogaty asortyment, wysoka jakość, sprawna i szybka obsługa Klienta, własne chłodnie, system kontroli HACCP.
Luxfish: import ryb, eksport ryb.
Serdecznie zapraszamy do skorzystania z naszej bogatej oferty!
Informacje o rybach i owocach morza oraz zdjęcia pochodząń m.in. z portali: http://www.pl.wikipedia.org oraz http://www.fishbase.org