PlamiakPlamiak (Melanogrammus aeglefinus)Plamiak, łupacz, wątłusz srebrzysty (Melanogrammus aeglefinus) – gatunek morskiej ryby dorszokształtnej z rodziny dorszowatych. Jedyny przedstawiciel rodzaju Melanogrammus. W języku angielskim znany jako "haddock". Jest popularnym gatunkiem konsumpcyjnym poławianym gospodarczo. Niezbyt popularny w kuchni polskiej, podstawa angielskiego dania fish and chips w krajach anglosaskich. Plamiak uchodzi za najsmaczniejszą z ryb dorszowatych. Na ogół osiąga długość do ok. 60 cm i wagę do 2,5 kg. Nazwa używana powszechnie w Wielkiej Brytanii: Haddock, we Francji: Aglefin, Eglefin, we Włoszech: Asinello, w Hiszpanii: Eglefino, w Niemczech: Schellfisch. Systematyka Domena: eukarioty Królestwo: zwierzęta Typ: strunowce Podtyp: kręgowce Gromada: promieniopłetwe Rząd: dorszokształtne Rodzina: dorszowate Rodzaj: Melanogrammus Gatunek: plamiak Nazwa systematyczna: Melanogrammus aeglefinus Występowanie: Występuje po obu stronach północnego Atlantyku. Pojawia się w zachodniej części Morza Bałtyckiego. Charakterystyka: Ciało typowe dla dorszowatych (wydłużone, trzy płetwy grzbietowe, dwie płetwy odbytowe). Nazwę plamiak zawdzięcza czarnej plamie ponad płetwą piersiową. Boki ciała srebrzyste, linia boczna wyraźna, ciemna. Długość przeciętnie 60–80 cm, ale może przekraczać 1 metr. Plamiak jest gatunkiem wędrownym. Wędrują w dużych ławicach. Żerują przy dnie zjadając mięczaki, szkarłupnie i ikrę innych gatunków. Sprzedawany jest często w postaci wędzonej (pod nazwa "finnan haddie") lub suszonej. Plamiak odgrywa ogromną rolę dla tych smakoszy ryb, którzy chcą odżywiać się zdrowo i dbają o linię. Mięso łupacza jest wyjątkowo ubogie w tłuszcz i bogate w białko. |