rodo
Morszczuk zwyczajny

Morszczuk zwyczajny

Morszczuk zwyczajny (Merluccius merluccius) – morska ryba dorszokształtna z rodziny morszczukowatych. Poławiana gospodarczo dla smacznego mięsa.



Morszczuk kapski, Morszczuk przylądkowy (Merluccius capensis)

Morszczuk Kapski lub zaliczany jest do najszlachetniejszych odmian tego gatunku. Na naszym rynku powinien występować wyłącznie w postaci mrożonej (tusze, filety ze skórą oraz bez skóry).

Morszczuk , tak jak mintaj jest jednym z najbardziej popularnych gatunków dostępnych na polskim rynku.



Morszczuk zwyczajny

Obszar występowania:
Wschodni Ocean Atlantycki, szelf kontynentalny na głębokościach od 70 do 1000 m, Morze Śródziemne oraz wzdłuż południowych wybrzeży Morza Czarnego.


















r0152


Systematyka


Domena:   eukarioty
Królestwo:   zwierzęta
Typ:   strunowce
Podtyp:   kręgowce
Gromada:   promieniopłetwe
Rząd:   dorszokształtne
Rodzina:   morszczukowate
Rodzaj:   Merluccius
Gatunek:   morszczuk zwyczajny

Nazwa systematyczna:   
Merluccius merluccius


Opis:
Ciało wydłużone, dwie płetwy grzbietowe (druga dwudzielna, długa), płetwa odbytowa o kształcie podobnym do płetwy grzbietowej, duży otwór gębowy, wyraźna linia boczna, duże oczy. Skóra pokryta drobnymi łuskami. Grzbiet stalowo–szary, boki nieco jaśniejsze, brzuch srebrzysto–biały. Osiąga przeciętną długość do 100 cm, maksymalnie 140 cm oraz wagę odpowiednio 10 – 15 kg. Żywi się rybami i kałamarnicami.

Pożywienie stanowią ryby, skorupiaki i głowonogi. Tarło odbywa wiosną, młode osiągają dojrzałość płciową po ukończeniu 3 roku życia. Jest ceniony w rybołówstwie, roczne połowy sięgają 150 tys. t.


W innych przybrzeżnych rejonach Oceanu Atlantyckiego żyją spokrewnione gatunki morszczuka:
morszczuk argentyński (Merluccius hubbsi),
morszczuk srebrzysty (Merluccius bilinearis),
morszczuk peruwiański (Merluccius gayi),
morszczuk oregoński, amerykański, północnopacyficzny (Merluccius products).


r0153

Mięso:
W sprzedaży jest dostępny przez cały rok. Świeżego morszczuka poznaje się po białym i jędrnym mięsie.

Można go kupić całego, w formie filetów, płatów lub dzwonków, choć najczęściej jest mrożony. Jego mięso jest niezwykle chude i lekkostrawne. Morszczuka można przyrządzać na różne sposoby.




Warto pamiętać o tym, że najsmaczniejsze mięso znajduje się tuż za głową. Ponieważ jest bardzo kruche, raczej nie nadaje się do grillowania, ale jest świetny do gotowania w warzywnych wywarach, duszenia, smażenia i pieczenia. Stanowi także bardzo smaczny dodatek do wielu sosów.

r0154

bot
luxfish
LUX FISH
Al. Bohaterów Warszawy 31
70-340 Szczecin
tel.: 914624248
luxfish@luxfish.pl
©2021 Firma Luxfish: wieloletnie doświadczenie w branży, bogaty asortyment, wysoka jakość, sprawna i szybka obsługa Klienta, własne chłodnie, system kontroli HACCP.
Luxfish: import ryb, eksport ryb.
Serdecznie zapraszamy do skorzystania z naszej bogatej oferty!
Informacje o rybach i owocach morza oraz zdjęcia pochodzą m.in. z portali: http://www.pl.wikipedia.org oraz http://www.fishbase.org