r0150

Morszczuk zwyczajny (Merluccius merluccius) - morska ryba dorszokształtna z rodziny morszczukowatych. Poławiana gospodarczo dla smacznego mięsa.



Morszczuk kapski, Morszczuk przylądkowy (Merluccius capensis)

Morszczuk Kapski lub zaliczany jest do najszlachetniejszych odmian tego gatunku. Na naszym rynku powinien występować wyłącznie w postaci mrożonej (tusze, filety ze skórą oraz bez skóry).

Morszczuk , tak jak mintaj jest jednym z najbardziej popularnych gatunków dostępnych na polskim rynku.



r0151

Obszar występowania:
Wschodni Ocean Atlantycki, szelf kontynentalny na głębokościach od 70 do 1000 m, Morze Śródziemne oraz wzdłuż południowych wybrzeży Morza Czarnego.


















r0152


Systematyka


Domena:   eukarioty
Królestwo:   zwierzęta
Typ:   strunowce
Podtyp:   kręgowce
Gromada:   promieniopłetwe
Rząd:   dorszokształtne
Rodzina:   morszczukowate
Rodzaj:   Merluccius
Gatunek:   morszczuk zwyczajny

Nazwa systematyczna:   
Merluccius merluccius


Opis:
Ciało wydłużone, dwie płetwy grzbietowe (druga dwudzielna, długa), płetwa odbytowa o kształcie podobnym do płetwy grzbietowej, duży otwór gębowy, wyraźna linia boczna, duże oczy. Skóra pokryta drobnymi łuskami. Grzbiet stalowo-szary, boki nieco jaśniejsze, brzuch srebrzysto-biały. Osiąga przeciętną długość do 100 cm, maksymalnie 140 cm oraz wagę odpowiednio 10 - 15 kg. Żywi się rybami i kałamarnicami.

Pożywienie stanowią ryby, skorupiaki i głowonogi. Tarło odbywa wiosną, młode osiągają dojrzałość płciową po ukończeniu 3 roku życia. Jest ceniony w rybołówstwie, roczne połowy sięgają 150 tys. t.


W innych przybrzeżnych rejonach Oceanu Atlantyckiego żyją spokrewnione gatunki morszczuka:
morszczuk argentyński (Merluccius hubbsi),
morszczuk srebrzysty (Merluccius bilinearis),
morszczuk peruwiański (Merluccius gayi),
morszczuk oregoński, amerykański, północnopacyficzny (Merluccius products).


r0153

Mięso:
W sprzedaży jest dostępny przez cały rok. Świeżego morszczuka poznaje się po białym i jędrnym mięsie.

Można go kupić całego, w formie filetów, płatów lub dzwonków, choć najczęściej jest mrożony. Jego mięso jest niezwykle chude i lekkostrawne. Morszczuka można przyrządzać na różne sposoby.




Warto pamiętać o tym, że najsmaczniejsze mięso znajduje się tuż za głową. Ponieważ jest bardzo kruche, raczej nie nadaje się do grillowania, ale jest świetny do gotowania w warzywnych wywarach, duszenia, smażenia i pieczenia. Stanowi także bardzo smaczny dodatek do wielu sosów.

r0154

bot
luxfish
LUX FISH
ul. Celna 2
70-644 Szczecin
tel./fax 914624248
luxfish@luxfish.pl
© 2017 r. Firma Luxfish: wieloletnie doświadczenie w branży, bogaty asortyment, wysoka jakość, sprawna i szybka obsługa Klienta, własne chłodnie, system kontroli HACCP.
Luxfish: import ryb, eksport ryb.
Serdecznie zapraszamy do skorzystania z naszej bogatej oferty!
Informacje o rybach i owocach morza oraz zdjęcia pochodzą m.in. z portali: http://www.pl.wikipedia.org oraz http://www.fishbase.org