r070
Halibut niebieski, halibut czarny, kulbak czarny (Reinhardtius hippoglossoides) - jadalna ryba morska z rodziny flądrowatych, nazywana również halibutem mniejszym lub grenlandzkim.

Różnorodność nazw tego gatunku odzwierciedla cechy budowy, miejsca występowania i porównanie z pokrewnym halibutem białym.
Niebieski i czarny nawiązuje do boków ciała - z jednej strony ciemnoniebieskie, z drugiej niemal czarne, grenlandzki - poławiany wokół Grenlandii, mniejszy - ryba mniejsza od halibuta białego. Jest również od niego bardziej pospolita, poławiana gospodarczo na dużą skalę.


r071



Systematyka


Domena:   eukarioty
Królestwo:   zwierzęta
Typ:   strunowce
Podtyp:   kręgowce
Gromada:   promieniopłetwe
Rząd:   flądrokształtne
Rodzina:   flądrowate
Rodzaj:   Reinhardtius
Gatunek:    halibut niebieski

Nazwa systematyczna:
Reinhardtius hippoglossoides

r072

Zasięg występowania:
Chłodne wody oceaniczne półkuli północnej, zwłaszcza okołobiegunowe. Preferuje wody o temperaturze poniżej 4 °C.















Charakterystyka:
Halibut niebieski jest dużą rybą drapieżną. Osiąga przeciętnie do 1 m, maksymalnie do 1,2 m długości i ciężar kilkunastu kilogramów. Otwór gębowy duży i uzębiony. Lewe oko jest położone na grzbietowej części głowy. Prawa strona ciała ciemniejsza. Linia boczna wyraźnie zaznaczona, ciągła.

Halibut cechuje się wysoką płodnością, samice niektórych gatunków składają ponad 3 mln ziaren ikry, unoszącej się w toni wodnej. Z jaj wykluwają się larwy o dwubocznej symetrii ciała, która ulega w trakcie rozwoju larwy przekształceniu w typową dla płastug asymetrię.

Halibut niebieski poluje zapuszczając się na głębokości ponad 2000 m p.p.m.. Najczęściej przebywa w toni wodnej od 200-1000 metrów od powierzchni.
Żywi się skorupiakami, rybami i przydennymi bezkręgowcami.




r073

Sprzedawany głównie w postaci wędzonych tusz i steków oraz jako popularne danie w smażalniach na całym polskim wybrzeżu w okresie letnim. Rzadziej oferowany w postaci mrożonej.

Mięso:
Jego mięso jest delikatne, białe i dość tłuste. Ma mało ości, a to bardzo podwyższa jego jakość.
W sprzedaży jest dostępny przez cały rok.

Halibut charakteryzuje się także soczystym, ale bardzo delikatnym białym, dietetycznym mięsem, jest bardzo bogatym źródłem kwasów omega-3.

Najlepszy jest do smażenia, szczególnie w maśle. Dobry jest także pieczony na ruszcie, duszony na białym winie lub po prostu wędzony. Doskonała jest także zupa przyrządzona z tej ryby, ponieważ mięso halibuta jest bardzo aromatyczne. Niektórzy preferują halibuta podanego w sosie miętowym. Generalnie, mięso z tej ryby można przyrządzać na dowolne sposoby.

r074


bot
luxfish
LUX FISH
ul. Celna 2
70-644 Szczecin
tel./fax 914624248
luxfish@luxfish.pl
© 2017 r. Firma Luxfish: wieloletnie doświadczenie w branży, bogaty asortyment, wysoka jakość, sprawna i szybka obsługa Klienta, własne chłodnie, system kontroli HACCP.
Luxfish: import ryb, eksport ryb.
Serdecznie zapraszamy do skorzystania z naszej bogatej oferty!
Informacje o rybach i owocach morza oraz zdjęcia pochodzą m.in. z portali: http://www.pl.wikipedia.org oraz http://www.fishbase.org