rodo
certyfikat
Grenadier

Grenadier

Grenadier (Coryphaenoides rupestris, Macrurus rupestris, macrurus berglax) – morska ryba z rodziny dorszokształtnych.

Cechy charakterystyczne:
ciało krótkie, zwężające się w stronę ogona, pokryte drobnymi łuskami
duża głowa i oczy
płetwa grzbietowa jest długa; przechodzi przez ogon w płetwę odbytową.
posiada drobne łuski.


Grenadier

Systematyka


Domena:   eukarioty
Królestwo:   zwierzęta
Typ:   strunowce
Podtyp:   kręgowce
Gromada:   promieniopłetwe
Rząd:   dorszokształtne
Rodzina:   buławikowate

Nazwa systematyczna:
Coryphaenoides rupestris

Grenadier

Zasięg występowania:
Występuje w chłodnych i subarktycznych wodach północnego Atlantyku.















Grenadier

Sprzedawany pod postacią mrożonych tusz i filetów oraz wędzonych tusz.

Mięso:
Bardzo smaczny, z powodzeniem konkurujący z rybami dorszowatymi.

Grenadier nie ma ości. Mięso tych ryb – białe, chude, jędrne, o bardzo delikatnym smaku i zapachu – świetnie smakuje z grilla, podane z sosami majonezowymi lub jogurtowymi, pikantnie doprawione. Chętnie jedzą je nawet osoby nie przepadające za rybami.

Grenadier


bot
luxfish
LUX FISH
Al. Bohaterów Warszawy 31
70-340 Szczecin
tel.: 914624248
luxfish@luxfish.pl
©2024 Firma Luxfish: wieloletnie doświadczenie w branży, bogaty asortyment, wysoka jakość, sprawna i szybka obsługa Klienta, własne chłodnie, system kontroli HACCP.
Luxfish: import ryb, eksport ryb.
Serdecznie zapraszamy do skorzystania z naszej bogatej oferty!
Informacje o rybach i owocach morza oraz zdjęcia pochodząń m.in. z portali: http://www.pl.wikipedia.org oraz http://www.fishbase.org