OstrygiOstrygi (Ostreidae) – rodzina osiadłych małży, która liczy około 100 gatunków. Jednym z nich jest ostryga jadalna.
Występowanie: Żyją w morzach słonych stref ciepłej i umiarkowanej. Biotop: Żyją na przybrzeżnych skałach płytkich mórz. Tworzą duże ławice. Mają asymetryczną muszlę płaską, cienkościenna połówka górna przykrywa wypukłą i grubościenną połówkę dolną, przyrośniętą do podłoża. Połówki muszli łączy elastyczne więzadło. Odżywianie: Przy lekko rozchylonych połówkach ruch rzęsek wewnątrz muszli powoduje przepływ wody, z której zwierzę odcedza drobne cząsteczki organiczne. Rozmnażanie: Ostrygi są rozdzielnopłciowe lub hermafrodytyczne. Rozmnażają się latem. Kuliste orzęsione larwy unoszą się w wodzie swobodnie przez kilka dni. W końcu opadają i na stałe przytwierdzają się do podłoża Znaczenie ostryg: Mają duże znaczenie gospodarcze. Były hodowane w celach spożywczych już od średniowiecza. Powszechnie uważa się, że to z nich pochodzą perły. Jest to pogląd mylny, gdyż tak naprawdę zdolność tworzenia tego poszukiwanego surowca mają perłopławy należące do rodziny Pteriidae. |