o200

Homarzec, nerczan, langustynka, scampi (Nephrops norvegicus) - gatunek skorupiaka z rzędu dziesięcionogów i rodziny homarów (Nephropidae), jedyny przedstawiciel rodzaju Nephrops. Jest to gatunek jadalny i ceniony ze względu na smak.




Budowa zewnętrzna:
Głowotułów i odwłok wydłużone, wąskie i drobniejsze niż u innych przedstawicieli tej samej rodziny. Pierwsza para odnóży gębowych jest długa, zakończona wydłużonymi i nieco różniącymi się od siebie szczypcami. Druga i trzecia para również jest przekształcona w szczypce. Poszczególne segmenty odwłoka zakończone są szpicem po obu stronach. Oczy są czarne i nabrzmiałe, o kształcie nerkowatym. Głowa ma dwa podłużne zgrubienia lub grzebienie pojawiające się również na pancerzu i szczypcach. Kolor pomarańczowo-czerwony. Długość ciała do 26,5 cm. Samce są większe od samic.


o201


o202 Środowisko życia:
Homarzec spędza zimę w płytkich wodach, szukając odrobiny ciepła. Trudno go zaobserwować, gdyż ukrywa się w ciągu dnia, zagrzebując się w błotnistym podłożu. Wychodzi tylko o zmierzchu i o świcie, aby się pożywić. W pozostałej części roku wybiera głębsze, zatem zimniejsze wody, od ok. 100 nawet do 800 m głębokości. Najchętniej zamieszkuje miękkie, drobnopiaszczyste dno, gdzie chowa się w samodzielnie wyrytych podziemnych korytarzach - nierzadko bardzo długich i wyposażonych w przynajmniej jedno awaryjne wyjście.

Homarzec jest drapieżcą i samotnikiem, poluje i odżywia się głównie wieloszczetami, rybami i drobnymi skorupiakami.


Jego różowożółty pancerz nie zmienia barwy podczas gotowania. Do jedzenia nadaje się tylko mięso z ogona. Po ugotowaniu widoczne są na nim różowe prążki. Homarce są rzadziej odławiane niż inne frutti di mare i bardzo wysoko cenione.

Można je gotować, smażyć albo piec. Podaje się je w całości lub obrane, z sałatkami albo potrawami z ryżu. Używa się do nich sztućców deserowych - noża i widelca. Przy oddzielaniu części jadalnych od reszty można pomóc sobie palcami. Części niejadalne przekłada się na specjalny talerz na odpadki.


o203

bot
luxfish
LUX FISH
ul. Celna 2
70-644 Szczecin
tel./fax 914624248
luxfish@luxfish.pl
© 2017 r. Firma Luxfish: wieloletnie doświadczenie w branży, bogaty asortyment, wysoka jakość, sprawna i szybka obsługa Klienta, własne chłodnie, system kontroli HACCP.
Luxfish: import ryb, eksport ryb.
Serdecznie zapraszamy do skorzystania z naszej bogatej oferty!
Informacje o rybach i owocach morza oraz zdjęcia pochodzą m.in. z portali: http://www.pl.wikipedia.org oraz http://www.fishbase.org