KałamarniceKałamarnice (Teuthoidea) jest to podrząd głowonogów z rzędu dziesięciornic (według innego podziału rząd z gromady głowonogów – Teuthida), zamieszkujących pelagial, o następujących cechach:
Kałamarnice znane są w kuchni pod nazwą kalmary (z wł. calamari). Stosuje się jako składnik wielu potraw chińskich, a także włoskich , francuskich, chorwackich i hiszpańskich.
Ciekawostki: Kałamarnica olbrzymia ma największe oczy spośród wszystkich zwierząt. Oko tego głowonoga ma średnicę ok. 40 cm. Dla porównania: oko ludzkie ma średnicę około 2 cm, czyli 20 razy mniejszą. Kałamarnica atlantycka to prawdziwy gigant wśród mięczaków. Jej długość może przekroczyć 20 metrów, z czego połowę stanowią ramiona. 15 metrów długości i 2 tony masy miała kałamarnica znaleziona w Kanadzie w 1878 roku. Największą znaną obecnie kałamarnicą (Mesonychoteuthis hamiltoni) o wadze 495 kg i długości około 10m jest okaz wyłowiony na wodach antarktycznych (początek 2007 roku) przez rybaka z Nowej Zelandii. Znajduje się w muzeum narodowym w Wellington.
Kalmary smaży się na oleju, piecze na ruszcie, zapieka w cieście lub dusi. Mięso kałamarnic jest delikatne i smaczne.
|