o300

Kałamarnice (Teuthoidea) jest to podrząd głowonogów z rzędu dziesięciornic (według innego podziału rząd z gromady głowonogów - Teuthida), zamieszkujących pelagial, o następujących cechach:
  • obłe, torpedowate ciało
  • dziesięć ramion, z których dwa są wyraźnie dłuższe, kurczliwe, z przyssawkami otoczonymi chitynowym wałem lub uzbrojonymi w chitynowe haczyki
  • samce mają jedno lub dwa ramiona przekształcone w hektokotylusy
  • płaszcz wytwarza boczne płetwy łączące się z reguły z tyłu ciała
  • muszla z chityny, cienka i elastyczna, zredukowana do płytki obrośniętej płaszczem.




Kałamarnice znane są w kuchni pod nazwą kalmary (z wł. calamari). Stosuje się jako składnik wielu potraw chińskich, a także włoskich , francuskich, chorwackich i hiszpańskich.


o301


o303


o302 Ciekawostki:
Kałamarnica olbrzymia ma największe oczy spośród wszystkich zwierząt. Oko tego głowonoga ma średnicę ok. 40 cm. Dla porównania: oko ludzkie ma średnicę około 2 cm, czyli 20 razy mniejszą.

Kałamarnica atlantycka to prawdziwy gigant wśród mięczaków. Jej długość może przekroczyć 20 metrów, z czego połowę stanowią ramiona.

15 metrów długości i 2 tony masy miała kałamarnica znaleziona w Kanadzie w 1878 roku.

Największą znaną obecnie kałamarnicą (Mesonychoteuthis hamiltoni) o wadze 495 kg i długości około 10m jest okaz wyłowiony na wodach antarktycznych (początek 2007 roku) przez rybaka z Nowej Zelandii. Znajduje się w muzeum narodowym w Wellington.




Kalmary smaży się na oleju, piecze na ruszcie, zapieka w cieście lub dusi. Mięso kałamarnic jest delikatne i smaczne.


o304

bot
luxfish
LUX FISH
ul. Celna 2
70-644 Szczecin
tel./fax 914624248
luxfish@luxfish.pl
© 2017 r. Firma Luxfish: wieloletnie doświadczenie w branży, bogaty asortyment, wysoka jakość, sprawna i szybka obsługa Klienta, własne chłodnie, system kontroli HACCP.
Luxfish: import ryb, eksport ryb.
Serdecznie zapraszamy do skorzystania z naszej bogatej oferty!
Informacje o rybach i owocach morza oraz zdjęcia pochodzą m.in. z portali: http://www.pl.wikipedia.org oraz http://www.fishbase.org