rodo
certyfikat
Homary

Homary

Homary (Nephropidae) – rodzina skorupiaków należąca do rzędu dziesięcionogów. Poławiane gospodarczo na dużą skalę. Są źródłem smacznego mięsa, zaliczanym do owoców morza.


Żyją w strefie dennej zbiorników wód słonych. Ich ciało składa się ze szczypiec, odnóży krocznych, głowotułowia i odwłoku.

Do najbardziej znanych należą:
homar amerykański (Homarus americanus)
homar europejski (Homarus gammarus)
homarzec (Nephrops norvegicus)



Homary


HOMAR to najszlachetniejszy gatunek skorupiaka morskiego. Przypomina raka rzecznego, ale jest od niego o wiele większy. Jego ciemny pancerz po ugotowaniu zmienia kolor na czerwony. Mięso homara jest białe, chude, delikatne i wyjątkowo smaczne.

Jadalne są: odwłok, szczypce, nogi, ogon i ikra, a prawdziwym rarytasem jest wątroba. Homara można przyrządzać na różne sposoby: piec, dusić, gotować i jeść na zimno lub ciepło. Najsmaczniejsze okazy ważą około jednego kilograma.


Homary

bot
luxfish
LUX FISH
Al. Bohaterów Warszawy 31
70-340 Szczecin
tel.: 914624248
luxfish@luxfish.pl
©2024 Firma Luxfish: wieloletnie doświadczenie w branży, bogaty asortyment, wysoka jakość, sprawna i szybka obsługa Klienta, własne chłodnie, system kontroli HACCP.
Luxfish: import ryb, eksport ryb.
Serdecznie zapraszamy do skorzystania z naszej bogatej oferty!
Informacje o rybach i owocach morza oraz zdjęcia pochodząń m.in. z portali: http://www.pl.wikipedia.org oraz http://www.fishbase.org