o000

Krewetki - skorupiaki zaliczane do infrarzędu Caridea z rzędu dziesięcionogów. Istnieje wiele gatunków krewetek różniących się wielkością, barwą i kształtem odnóży.


Barwa krewetek - to wszystkie znane kolory. Krewetki posiadają wydłużony odwłok, nie posiadają kleszczy a ich pancerz jest elastyczny. Serce mają umiejscowione w głowotułowiu. Krewetki oddychają skrzelami. Są to skorupiaki kroczące.

Niektóre gatunki krewetek (zwłaszcza słodkowodne) są hodowane w akwariach.

Krewetki to jedne z popularniejszych skorupiaków należących do dużej rodziny owoców morza. Ze względu na smaczne mięso zaliczane do jednych z najpopularniejszych owoców morza.

Najbardziej cenione są krewetki świeże. Ponieważ jednak powinny być spożyte w ciągu 24 godzin od złowienia, większość smakoszy zadowala się potrawami przyrządzanymi z krewetek mrożonych, zachowujących wszystkie walory smakowe.


Występowanie:
Krewetki występują w strefach przybrzeżnych oceanów i mórz. Szczególnie zasobne w te skorupiaki są ciepłe zatoki mórz południowych, wody przybrzeżne Morza Północnego i Atlantyku. Europejscy rybacy łowią krewetki u wybrzeży Wielkiej Brytanii, Francji, Hiszpanii, Włoch. Najdroższe i uznane za rarytas są pochodzące z mórz zimnych: Morza Północnego i okolic Grenlandii.


o001



Krewetki możemy podzielić na słodko i słonowodne, zimno i ciepłowodne.


Krewetki zimnowodne różnią się od krewetek występujących w ciepłych wodach oraz krewetek hodowlanych  delikatnym, słodkawym smakiem z wyczuwalną słoną nutą. Np. w Norwegii tradycyjnie serwowane są w całości (w dużych misach); obiera się je podczas jedzenia. Ich ceniony przez szefów kuchni smak pozwala  na serwowanie tylko z sokiem z cytryny.


Sposoby przyrządzania:
 Krewetki mrożone są sprzedawane gotowane i surowe. Krewetki gotowane nadają się do konsumpcji bez dalszego gotowania, jako składniki przystawek i sałatek, można je także dodać do dań takich jak makarony , gdzie właściwie tylko trzeba je podgrzać. Krewetki zimnowodne mają więcej wartości smakowych niż ciepłowodne, natomiast ciepłowodne mogą pochwalić się większym rozmiarem.

Zależnie od gatunku, krewetki mogą mieć ubarwienie kremowe, żółte, zielone, niebieskie lub jasnobrązowe. Po ugotowaniu wszystkie przybierają barwę pomarańczowoczerwoną lub różową.

Wszystkie krewetki, zarówno malutkie szare, jak i większe, są bogatym źródłem białka. Mięso np. szarych krewetek zawiera 19% białka i mniej niż 2% tłuszczu. Krewetki są niskokaloryczne: 100 g mięsa szarych krewetek dostarcza organizmowi zaledwie 87 kcal. Zawierają, podobnie jak wszystkie frutti di mare, wiele cennych witamin z grupy B, oraz niezwykle cenny selen (jeden z głównych antyoksydantów), a także: miedź, magnez, potas i fosfor.


Rodzaje bardziej znanych krewetek:


White Prawn - biała krewetka
Długość do 22 cm
o010


Tiger prawn - tygrysia krewetka (lub inaczej King prawn - królewska krewetka)
Długość do 34 cm
o020


Flower prawn - kwiatowa krewetka
Długość do 15 cm
o030


Brown shrimp - krewetka brązowa
Długość do 10 cm
o040


Marine shrimp - krewetka pełnomorska
Długość do 39 cm
o050


Jak przyrządzać krewetki?
Przede wszystkim należy je bardzo krótko gotować lub smażyć, a dokładając do potrawy już tylko podgrzewać. Zbyt długo gotowane (bądź duszone) stają się twarde i suche. Świeże krewetki gotuje się we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem przypraw przez 3-5 min (zależnie od wielkości).

Krewetki mrożone zaś przed użyciem należy krótko gotować (2-3 minuty) w wodzie aromatyzowanej sokiem z cytryny lub octem winnym oraz z dodatkiem ziół: bazylii, estragonu, oregano, tymianku lub kolendry. Można dodać również szczyptę imbiru.
Krewetki bardzo dobrze komponują się z owocami cytrusowymi, a także awokado.

Często podaje się je ze specjalnie przygotowanym sosem, w skład którego wchodzą majonez, brandy lub whisky i odrobina tabasco. Można podawać je również np. w sałatce z sosem aurora (majonez z dodatkiem przecieru pomidorowego i przypraw); a także łączyć z grzybami (wyrafinowany sposób) ryżem, makaronem.

Z krewetek przyrządza się przede wszystkim doskonałe przystawki - zarówno zimne, jak i ciepłe. Podawane są z sosem, w auszpiku, w postaci musu. Mogą też wchodzić w skład dania podstawowego, np. z ryżem lub makaronem.


o002


bot
luxfish
LUX FISH
ul. Celna 2
70-644 Szczecin
tel./fax 914624248
luxfish@luxfish.pl
© 2017 r. Firma Luxfish: wieloletnie doświadczenie w branży, bogaty asortyment, wysoka jakość, sprawna i szybka obsługa Klienta, własne chłodnie, system kontroli HACCP.
Luxfish: import ryb, eksport ryb.
Serdecznie zapraszamy do skorzystania z naszej bogatej oferty!
Informacje o rybach i owocach morza oraz zdjęcia pochodzą m.in. z portali: http://www.pl.wikipedia.org oraz http://www.fishbase.org